2017. okt 16.

MEGCSALTAK, DE MIÉRT?

írta: ETCcrew
MEGCSALTAK, DE MIÉRT?

MI ÁLL A HŰTLENSÉG HÁTTERÉBEN?

Miért pont engem? Miért pont vele? Hogyan lehetett volna elkerülni?

- kérdezgetjük.
A hűtlenség, megcsalás egy elég kemény történet és messziről kell kezdeni, hogy eljussunk a jelenbe.

 

Bármennyire sem értek vele egyet, köztudott, hogy a férfiakra jellemző, hogy több nőt szeretnének közelebbről megismerni, mialatt a nők inkább monogámok és jobban kötődnek, érzelmileg jobban motiváltak. Egy bizonyos életkorban – gimnázium, egyetemi évek – a fiúk megpróbálják megismerni, megtanulni a nőket. Nincs is ezzel semmi gond, szeressék őket, hiszen érdekesek, izgalmasak, nem egyértelműen kiszámíthatóak a számukra. Amikor viszont a férfi egy felnőtt, érett korba lép, akkor ugyanúgy társra vágyik, mint a nő.

Persze olyan eset is van, hogy egy férfi nem lép ebbe az érzelmileg is felnőtt, érett korba: Casanova, Don Juan vagy nimfomán – Mikor beszélünk szexmániáról?

Mi a leggyakoribb ok, ami a megcsalás hátterében áll?

Nem kell nagy eszmefuttatásokat végezni ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy az, hogy valami nem működik jól. Ahhoz viszont, hogy eljussunk oda, hogy mi volt a kiváltó ok, mélyebbre kell ásni, mert sokszor olyan esemény, mondat, viselkedés áll a háttérben, ami az egyik fél számára jelentéktelennek tűnik, a másik ember számára viszont akár szexuálisan blokkoló is lehet. Ilyen esetekben szakértő segítsége nélkül pedig egyre csak mélyül a kapcsolati válság.

  • A kapcsolat minősége,
  • Intimitás mélysége,
  • Temperamentum csökkenése,
  • Szexuális élet helytelen irányú változása,
  • Kritika nem megfelelő megfogalmazása,
  • Szerepek felcserélődése

mind-mind lehet a félrelépés kiváltó oka.

A nők sokszor megértést, udvarlást keresnek, egy olyan férfit, aki istennőként tekint rájuk és érzelmileg is fel tudnak töltődni mellettük. Általában ez az, amit nem kapnak meg a férjüktől. A férfiak gyakran egy-egy nem jól megfogalmazott kritika miatt próbálnak önmaguknak is bizonyítani, amikor félrelépnek.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy a párok nem döntenek olyan gyorsan ebben, egy folyamat előzi meg a hűtlenséget. Akik eljönnek, és szexológus segítségét kérik, hogy rendbe tudják tenni házasságukat, szexuális életüket, azok a párok megadják az esélyt egymásnak és a kapcsolatuknak a változásra. Ha nem adják meg ezt az esélyt egymásnak, akkor a kisebb ellenállás irányába mennek és kezdődik a flört, randi, beszélgetések, majd pedig kialakul a szeretői státusz.

Helyre lehet hozni egy kapcsolatot, házasságot hűtlenség után?

Fontos tisztázni, hogy a két nemnél nem ugyanaz a kategória a megcsalás. Ha egy férfi bele is megy a kalandba, egy jó szexnél sokszor nem jelent többet számára az egész. Ha egy nő jut el odáig, hogy félrelép, ott sokkal több az érzelmi kötődés a harmadik fél felé. A férfiak általában gyakrabban buknak le, a nők pedig könnyebben bocsátanak meg, de sokkal nehezebben felejtenek.


A sebek, a negatív érzések azonban legtöbbször megmaradnak. Ilyenkor számot kell vetni, hogy mit adunk fel, mi az, amit kockára tehetünk és azt is, hogy mit veszíthetünk azzal, ha nem adjuk meg egymás számára a lehetőséget a változásra. Ha pedig a két ember úgy dönt, hogy a hűtlenség ellenére is egymást választják, akkor nem szabad, hogy ez a félrelépés egy olyan fegyvertár legyen, amit bármelyik veszekedésnél elővehetünk, akkor eleve kudarcra van ítélve a kapcsolat.

 

Te csaltad már meg a párod? Téged csalt már meg a párod?

Szerző: Dr. Rusz Edit okleveles klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus

(www.igenyesferfi.hu)

Szólj hozzá

érzelem hűtlenség szerelem párkapcsolat megcsalás intimitás lángolás újkezdet